tisdag 15 mars 2011

Något ni vet även om ni inte visste det

Alla vi människor som promenerar runt här på jorden tillsammans påverkas och tampas med vår egen viljastyrka. Det jag menar med ordet i det här sammanhanget är förmågan att bestämma sig för något och sedan hålla det. Determination. Bestämdhet. Målmedvetenhet. Så nu när vi definerat ordet kommer vi till det riktigt intressanta och relevanta; viljestyrkan är något vi övat varje dag.

Det fungerar såhär:
Varje gång du säger till dig själv att du ska göra något (imorgon ska jag meditera/ringa det där samtalet/gå till gymmet/städa garderoben) så ökar din viljestyrka direkt. Det innebär att nästa gång du lovar dig något går det mycket lättare att genomföra. Vilket i sin tur leder till att det blir lättare nästa gång, osv osv.
Men, viljestyrka har ingen neutral punkt, så varje gång du inte gör det där du sagt till dig själv blir det på samma sätt svårare för varje gång.

Inte så positivt?
Jodå, för viljestyrkan vet heller inte skillnad på vad det är du gör. Så om du vill öva upp din viljestyrka kan du börja med små saker t.ex imorgon ska jag bädda sängen. Ännu bättre blir det om du bestämmer dig för att göra det en viss period, säg varje morgon en vecka.

En annan övning är att skriva upp tio saker du skjutit upp att göra på en lista och sedan beta av dem, en efter en. Samma dag.

Ett tredje knep är att alltid göra allt med en gång. Så fort du kommer på att du ska ringa ett samtal/leta upp ett papper/sotera återvinningen/städa garderoben - gör det. Likadant med att diska efter varje måltid, lägga kläderna i tvättkorgen varje kväll, packa upp träningsväskan så fort du kommer hem.

Så är du trött på att veta att du har saker du borde ta tag i men skjuter upp hängande efter dig, eller har svårt att får gjort det du företar dig att göra; hem och öva. Det är du som bestämmer.

1 kommentar:

  1. Tack för detta- definitivt något som jag behöver bli bättre på!

    SvaraRadera