söndag 27 mars 2011

Do:s and don't:s

Ett allmänt bloggskrivartips är att skriva sitt eget inlägg först innan du läser andras bloggar. Detta för att inte tappa din idé eller bli oinspirerad. Oftast tycker jag att det stämmer; men inte alltid. Ikväll var det faktiskt så att det var först efter jag läst 20 bloggar eller så som jag blev sugen själv.

Ett annat är att man ska ha massa bilder. En blogg utan bilder är en tråkig blogg. Jag vet inte om det bara är jag, men jag kan snarare bli störd av bloggar med för mycket bilder. Jag gillar text. Å andra sidan tar jag hellre en blogg med ganska mycket bilder i förhållande till text än en blogg med bara väldigt mycket, oftast pretentiösa, texter. En bra balans mellan detta tycker jag att t.ex Alexandra har. Hon har även en skön balans mellan vardagstexter och lite djupare samhällsbegrundande.

Sen är ju det här med språket mycket viktigt. Jag gillar grammatik, men jag är ingen språkpolis. Jag har inget emot att man skriver i talspråk eller missar på vissa regler. Jag stör mig allra mest på när märkliga, 'svåra' ord används när jag med säkerthet vet att det finns betydligt vettigare formuleringar. Det känns som personen i fråga bara försöker stila.

Sen ska man länka mycket. Jag vill länka mycket, men är oftast alldeles för lat. Det behöver bli bättring på den fronten. För jag hade ju inte hittat mina älsklingsbloggar om inte någon annan länkat till dem. Så nu tänkte jag ta på mig en blogglänkaruppgift. Vad är vettigt? Minst en länk per tre inlägg? Jo. Om vi börjar där och ser vart det leder.

2 kommentarer:

 1. Jag gillar faktiskt mycket bilder, men fina bilder helst. Vissa risiga mobiluppladdmingar kunde man varit utan. Jag kan backa och hoppa över att läsa ett inlägg om där är för mycket text. Jag struntar själv i del grammatiska regler, medvetet, men irriterar ihjäl mig på folk som inte kan göra sig besväret att skriva stor bokstav.

  Sen läser jag ogärna om folks missnöje.

  Men det verkar som att alla får sin publik ändå. Så jag tror att man kan skriva precis som man vill. För handen på hjärtat, även om jag kan önska mig fler läsare, så skriver man ju för sin egen skull.

  SvaraRadera
 2. Jo, som Looking for Sara, så himla fint! Jag syftade mets på 'hetsen' att det SKA vara massor av bilder för att bloggen ska vara bra. Det tycker jag är en märklig attityd. Senast läste jag på UnderbaraClara en hel lång radda om bilder till sin blogg - herregud!

  Och gällande text - på samma sätt som en bok så handlar det mycket om (för mig) hur mycket jag fångas av de första meningarna. Östfronten Ms Stiffneck skriver ofta ganska långa texter, men de är så gripande och bra att det absolut inte gör något. Innehållet är ju a och o. Arga och bittra och missunsamma människor undanbedes.

  Nu var det länge sedan jag stötte på en riktigt tråkig blogg, och det är ju roligt ^^

  SvaraRadera