söndag 13 februari 2011

Lilla LSD-skolan, del ett

Tidigare nämnda set och setting är a och o när man använder någon substans överhuvudtaget. I just det här inlägget utgår jag från LSD (och andra psykadelier) men i princip allt är applicerbart på vilken drog som helst, ja, alkohol också.

Set handlar om vart du är i huvudet. Ditt humör, din inställning, vad dina tankar kretsar kring. För det finns tydligen droger då man kan fly från sig själv och sina tankar. Well, psykadelier tillhör inte det kategorin, snarare tvärtom. Att peta i sig en lapp är som att tända en tusenwattslampa på allt som är du, dina tankar och känslor, ditt liv och dina prioriteringar. Så första steget för en bra tripp är att vara på rätt plats i huvudet.

Setting handlar om vart du är. I vilken miljö, med vilka människor. Det kan handla om musik och ljus och plats. Det är två helt skilda upplevelser att trippa dagtid i naturen, och mitt i natten på en fest. Det är också stor skillnad på att vara på en rejvfest som är väldigt mycket anpassat efter trippade människor, och att vara ute på krogen. (Rekommenderar för övrigt inte det sistnämnda.) Det är också såklart stor skillnad på att trippa själv, med en liten krets nära vänner, och på en stor festival. Vad man gör spelar också roll; att dansa, göra yoga, promenera, använda kroppen ger en slags upplevelse. Att sitta stilla och meditera, prata, lyssna på musik eller titta på molnen är en annan.
Blir något obehagligt under en tripp; ändra setting! Gå till ett annat rum, stäng av/sätt på/byt musik, rör på dig, dansa, släck/tänd ljuset, gå utomhus/inomhus, ta av dig/på dig kläder. Settingen styr i allra högsta grad trippen.

Intentionen är också grundläggande för användandet av alla sorters substanser. Vad vill du med den här resan? Det finns tre stora användningsområden; terapeutiskt, andligt och rekreationellt. Vill du på djupet gå in i något problem du har? Vill du expandera ditt medvetande och få kontakt med det högre? Vill du dansa av dig allt gammalt och fylla på med ny energi?
Bestäm dig innan du stoppar i dig, och följ sedan flödet.

Förberedelser: Till skillnad från alkohol bör man inte äta minst 4 timmar innan man pillar i sig psykladelier. När shamaner arbetar med substanser följer de en sträng diet i veckor, och dagarna innan fastar de helt. Mat ät jord och vill du verkligen komma iväg på din resa vill du inte ha mer jord än nödvändigt med dig. Däremot är det väldigt bra att ha frukt eller liknande att äta när du börjar landa för att knyta dig tillbaka. Det kan även kännas bra att ha på sig mjuka, bekväma (men även fina!) kläder, duscha och kanske göra yoga och meditera innan. Beroende på vilken intention du har så kanske du även vill öppna ett helgat rum. Vi lägger ofta också tarot för trippen innan.

Frågor på det?

4 kommentarer:

  1. Det här är så intressant att läsa!

    SvaraRadera
  2. Wii en kvinna som vågar stå för sitt intag av psykedellika i andligt syfte. Känner mig plötsligt mindre ensam ;)

    SvaraRadera
  3. Ellinor; tänkte skriva dig att jag vet fler kvinnor, men insåg att jag i princip bara känner män som trippar andligt. Märkligt? Men visst finns vi!

    SvaraRadera