måndag 12 mars 2012

Magsäcksköljning

Duktiga Tjejen vill veta mer om den där magsäcksköljningen jag nämnde som hastigast. Jag hittade inget på internet om det och har tyvärr inte heller hittat mina anteckningar så jag kan ge er den korrekta yogiska benämningen. Men jag kan ju förklara ändå.

Först och främst måste jag understryka att jag inte rekommenderar någon att göra den här tekniken bara efter att ha läst min beskrivning. Den är väldigt kraftfull och bör kopplas ihop med Kriyas, asanas och bandas.

Du börjar med att gå upp på morgonen och kokar upp en liter vatten i vattenkokaren. Sedan blandar du ca en del hett vatten med två delar kallt i en stor tillbringare (minst en liter). Kontrollera att vattnet är precis kroppstempererat. Sätt dig sedan i ordentlig hukställning med tillbringaren och ett glas och börja drick. Drick minst en liter vatten och detta på ganska kort tid, ungefär fem minuter. När du känner att du börjar må lite illa är din magsäck full.

Sen ställer du dig upp och gör en mycket enkel version av Uddiyana Banda. Med den övningen skvalpar du runt vattnet i din magsäck och sköljer den. Detta tar också ungefär fem minuter.

Nu kommer det roliga! Du går in på toaletten (eller tar en hink) och spyr upp alltsammans. Beroende på vilken dosha du är så kommer du ha väldigt skummig, slemmigt eller mycket syra i vattnet.


När jag blev initierad i den här tekniken för två år sedan tog jag en tapas och gjorde den varje morgon i 49 dagar. Traditionen säger att om man en gång ha gjort den i 49 dagar behöver man sedan bara göra det vid behov under resten av sitt liv. Jag tyckte den var väldigt skön och renande och har vid tillfälle initierat ett par andra aspiranter. Mot slutet av tapasen började jag få upp svarta alg-liknande avlagringar från insidan av min magsäck som äntligen släppt taget, så det finns en stor poäng att göra det så länge.

Detta är ju en form av tarmsköljning, fast du bara rensar övre delen av systemet. Det finns yogiska tarmsköljning då du också använder dig av kroppstempererat vatten, fast då med rätt koncentration av salt i.

Om ni har några frågor om det här, shoot.

2 kommentarer:

  1. Jag tror jag håller mig till rekommenderade böcker;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det är bäst att börja mjukt. Men once you go yogi you never go back!

      Radera