fredag 27 maj 2011

Barnmatens vara och inte vara

Jag blir uppriktigt lite rädd när jag ser att föräldrar på riktigt endast köper fabriksmat till sina barn - inklusive frukt. Jag blir ledsen när jag läser i ett barnmatsföretags brochyr att man visst kan välja att laga egen mat för man då får man den härliga känslan av att gjort maten från grunden men att man genom att välja fabriksmat gör sig helt säker på att maten har rätt näringsinnehåll.

När jag skulle sluta amma skrutten stod jag och tittade på vällingpaketen i affären. Vad är det egentligen i välling? Måste jag köpa ett pulver? Kan man göra själv? Och så hittar jag den här sidan. Samma dag mixar jag lite havregryn med min stavmixer och testar. Lilla M älskar sin välling!

1 portion havrevälling:
1,5 dl vatten
1,5 msk havre
0,5 msk fett

Vispa i en kastrull så det inte blir klumpar. Låt koka upp. Rör. Det är färdigt när det tjocknat. Blanda i flaskan tillsammans med 1 dl kall vätska (vatten, havremjölk eller gammaldags mjölk).
Dubblar du mängden havre blir det perfekt gröt. Jag brukar blanda i en halv mosad banan och lite kanel.

För att göra det enkelt för mig har jag en burk med havre som är finmixad till vällingen, och en lite mer grovmixad blandning till gröt. Men det bästa är att du kan använda vilka gryn som helst; dinkel, quinoa, vete, råg, majs, ris. Till råga på allt är det sjukt billigt. Så billigt att jag inte tyckte att det var några problem att köpa betydligt dyrare nyponskalsmjöl att kunna blanda i ibland. Lite extra c-vitamin sådär.

Pulver? Va? Varför? Kan någon berätta för mig varför?

3 kommentarer:

 1. hittat hit via annan blogg.
  Har en bloggläsar timme:)

  Ska kika runt lite här nu.
  Trevlig helg
  Carola

  SvaraRadera
 2. Thank you thank you thank you!

  Jag & Macke är överens om att vi inte vill köpa barnmat utan göra egen... och Egen välling? det har inte ens slagit mig in- tack snälla för the wake up call och tips! <3

  SvaraRadera